
Posetiocima „IV Festival sira i kačkavalja“ predstavljen je pirotski kačkavalj – jedan je od najznačajnijih pirotskih brendova, proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom imena koji se proizvodi u Mlekarskoj školi „Dr Obren Pejić“. Specijaliteti srednjovekovne trpeze, vrhunski pirotski đubek i svrljiški belmuž mogli su se degustirati uz demonstraciju izrade i pripreme istih na otvorenom prostoru tvrđave Momčilov grad.
Autentični ukusi Stare planine i izvrsna vina okupili su zavidan broj ljubitelja dobre trpeze na ovogodišnju pirotsku manifestaciju „Festival sira i kačkavalja“. Pirotski kačkavalj – jedan od retkih proizvoda u Srbiji koji se, isključivo, proizvodi na teritoriji Pirota i čija je proizvodnja vezana za specifične uslove tog područja predstavljen je posetiocima.
Ovaj kačkavalj kao proizvod Mlekarske škole „Dr Obren Pejić“ – škole vekovnih znanja i veština o proizvodnji sira; svojim kvalitetom stekao je reputaciju kao jedan od najfinijih u Srbiji.
Festival sira i kačkavalja , na kome je ove godine učestvovalo tridesetak učesnika „Festival sira i kačkavalja“ održava se u Pirotu, u septembru. Ova manifestacija, koja ima za cilj da promoviše ukuse i tradiciju ovog kraja, je izlagačkog i prodajnog karaktera.
Organizatori manifestacije su Turistička organizacija Pirot i Mlekarska škola „Dr Obren Pejić“ iz Pirota, uz podršku našeg grada.
izvor: TV Pirot