Turizam

Sajam peglane kobasice u Pirotu: Spoj ukusa, tradicije i kvaliteta

Pirot je ovog vikenda postao epicentar gastronomskog užitka i tradicije, jer je održan 12. Sajam peglane kobasice, manifestacija koja već više od jedne decenije okuplja proizvođače, gurmane i ljubitelje pirotske kulture. Ove godine, sajam je ugostio čak 100 štandova, a posetioci su, pored peglane kobasice, mogli da uživaju u degustaciji kvalitetnih sireva, kačkavalja, rakija, vina i proizvoda domaće radinosti.

Kvalitet iznad svega

Prema rečima Leposave Veljković, šefa Sanitarne inspekcije i člana žirija, ove godine je broj izlagača porastao, sa prošlogodišnjih 32 na 36, a proizvođači su uspeli da održe visoki kvalitet proizvoda. Kobasice su pravljene od biranog junećeg, kozjeg i ovčijeg mesa, uz dodatak soli, bibera, belog luka i ljute tucane paprike. Jedinstvenost ovog proizvoda leži u specifičnom načinu sušenja i odsustvu aditiva, glutaminata i pojačivača ukusa, što ga čini autentičnim simbolom pirotskog kraja.

Dugogodišnja tradicija

Kako objašnjava Marjan Savić, predsednik Udruženja proizvođača pirotske peglane kobasice i član žirija, prve peglane kobasice nastale su pre Drugog svetskog rata, što potvrđuju najstariji zapisi u elaboratu iz 2022. godine, izrađenom uz podršku Grada Pirota. Sa skromnim počecima u seoskim domaćinstvima Stare planine, gde su kobasice sušene na tavanu na promaji, danas su postale zaštićen proizvod geografskog porekla i ponos cele Srbije.

Stroge kontrole i biranje najboljih

Kvalitet peglane kobasice je svake godine pod budnim okom stručnjaka. Uzorci kobasica prolaze mikrobiološke analize u Nišu i organoleptičke ocene Udruženja proizvođača, dok žiri boduje miris, ukus, boja, tekstura i izgled preseka. Savić naglašava da su ovogodišnji vremenski uslovi pogodovali procesu sušenja, čime je kvalitet proizvoda bio za nijansu bolji u odnosu na prethodnu godinu.

Žiri, sastavljen od iskusnih proizvođača, bira šest najboljih uzoraka prvog dana sajma, nakon čega se ponovo ocenjivanjem „random“ uzoraka sa štandova odlučuje o pobednicima. Proglašenje najboljih održano je prvog dana manifestacije, a izlagači su imali pravo uvida u sve ocene žirija.

Više od sajma

Sajam peglane kobasice nije samo prilika za promociju ovog jedinstvenog proizvoda, već i za okupljanje lokalnih proizvođača i očuvanje tradicije. Posetioci su uživali u bogatom izboru domaćih specijaliteta, dok su izlagači pokazali posvećenost očuvanju kvaliteta i autentičnosti proizvoda.

Kako ističe istoričar i ekspert za gastronomiju Dijana Vasiljević peglana kobasica je jedan od najpoznatijih delikatesa iz Pirota, a njena posebnost leži u specifičnom načinu pripreme koji se prenosi generacijama.

„Ova suva kobasica se pravi od pažljivo odabranog mesa (najčešće kombinacija kozijeg, ovčijeg, goveđeg i konjskog), uz dodatak soli i začina poput bibera i belog luka, bez ikakvih aditiva i konzervansa, što joj daje specifičan ukus, koji su čak i svetski gastronomi, okupljeni kroz Tasteatlas svrstali u jednu od najboljih na svetu i kategorisali srpsku kuhinju na visoko mesto. Njena istorija je duboko povezana sa tradicionalnim načinom života u Pirotu i okruženju, gde su stočarstvo i proizvodnja suhomesnatih proizvoda od davnina igrali ključnu ulogu. Peglana kobasica se nekada pravila isključivo za porodične potrebe i posebne prilike, dok je danas postala gastronomski brend ovog kraja“, zaključuje za istoričarka Vasiljević.

Manifestacija se završava sutra, 26. januara na novom sajamskom prostoru Grada Pirota, a već sada se s nestrpljenjem iščekuje naredna godina i novi izazovi za proizvođače pirotske peglane kobasice.

foto: Dunja info