
Pod sloganom očuvanja tradicije i ukusa, Bela Palanka je ovog vikenda bila prestonica domaće banice. Na vrelu, podeljenom na Bulevar banica i Bulevar starih zanata, održano je 19. izdanje manifestacije „Dani banice“, koja je ove godine okupila čak 279 takmičara iz Srbije i regiona.
Posetioci su, uz miris sukanih pita i zvuke tradicionalne muzike, uživali u bogatoj gastronomskoj ponudi, starim zanatima i rukotvorinama.
Suzana Vasiljević iz Merdželata kod Svrljiga, redovna učesnica manifestacije, ove godine predstavila je sukanu gibanicu sa domaćim kravljim sirom i blitvom, pravljenu po receptima baka iz njenog kraja.
– Prethodnih godina sam učestvovala sa belmužom, a sada sam želela da donesem i nešto drugačije. Kora se mesi, odmara, suče, pa opet odmara da bi se osušila. Svako jutro pripremam do četiri tepsije, i sve to prvenstveno radim zbog druženja i prijatelja koje sam ovde stekla – priča Suzana.
Iz Prokuplja je stigla Mirjana Nešković Anđelković, koja se na „Danima banice“ takmiči četvrti put. Njena trpeza bila je prava mala radionica ukusa – od pita sa sirom, blitvom, mesom i kulenom, preko slatkih pita sa višnjama i malinama, do cimet rolnica sa makom, pistaćima i kremom od lešnika. Posebno mesto zauzimali su domaći ajvar i pinđur u teglama, koje je pripremila isključivo za ovu priliku.
– Dani banice su za mene mnogo više od manifestacije – to je druženje, razmena recepata i susreti sa ljudima koje sam ovde upoznala i zavolela. Zbog priprema sam spavala možda samo dva sata; ustala sam u tri ujutru da bih sve stigla da napravim, ali umor nestaje kad vidim osmeh i zadovoljstvo ljudi. Za sutra pripremam novu turu, jer ovde sve plane. Dolazim i mimo ove manifestacije, jer Bela Palanka ima posebnu toplinu – ističe Mirjana, dodajući da se ne žali na letnju vrućinu, jer je atmosfera „vredna svakog znoja– kaže Mirjana.
Po prvi put na manifestaciji našla se i porodica Stevanović iz sela Gučići, koja živi u Sloveniji.
– Oduševljeni smo, kod nas banice nema u Sloveniji. Ovde je ukus posebnog domaćeg testa i nadeva neponovljiv. Gužva je velika, ali ambijent je predivan. Znam da pripremam i ja banicu, ali ne ovakvu. Ocena – deset plus. Ako naredne godine u ovom periodu budemo u Srbiji svakako ćemo se ponovo vratiti ovde – kaže Gorica Stevanović.
Na Bulevaru starih zanata predstavila se i Danijela Milinković iz Bele Palanke, sa svojim brendom „Mil Tam“. Ovo porodično poljoprivredno gazdinstvo proizvodi etarska ulja smilja, lavande i drugih lekovitih biljaka, a nekadašnja je i dobitnica treće nagrade u kategoriji „Stari zanat u novom ruhu“.
– Manifestacija mi je posebno draga, jer ovde vlada prava domaćinska atmosfera. Sve je prepuno ljudi, gužva je velika, ali prijatna. Suprug je nosilac gazdinstva i zadužen za obradu zemlje, dok ja brinem o preradi. Da bih dobila jedan litar etarskog ulja smilja, potrebno je da proizvedem skoro tonu sirove biljke, što zahteva 20 do 25 ari zasada. Ova godina je malo slabija, jer je zasad u devetoj godini, a prvi smo posadili još 2015. godine.
Pored smilja, proizvodi i lavandu, neven, matičnjak, ruzmarin, eukaliptus. U ponudi su macerati, prirodni meleme, kao i hidrolat – nusproizvod destilacije, koji je, objašnjava, izuzetno delotvoran za kožu.
– U početku smo ulje prodavali na veliko, a sada imamo sopstveni brend „MilTam“ i posećujemo brojne manifestacije. Bila sam na „Danima borovnice“ u Crnoj Travi, Sajmu etno hrane i pića u Beogradu, u Niškoj i Sokobanji… ali „Dani banice“ imaju posebnu čar – ovde se osećam kao kod kuće – kaže Danijela, ponosno pokazujući svoje proizvode.
Iz Pirota je stigao Saša Đorđević, koji već četiri godine na ovoj manifestaciji promoviše rakiju od dunje i med iz biodinamičke proizvodnje. Njegova plantaža u selu Šugrin prostire se na 3,3 hektara, a godišnje proizvede više od tone gotovih proizvoda.
– Svaka čast organizatorima, iz godine u godinu manifestacija raste i privlači sve više ljudi. Nama je važno što se kupci vraćaju – oni koji su probali našu rakiju ili slatko od dunje pre nekoliko godina, sada dolaze ponovo i dovode prijatelje. To je najlepša i najzdravija reklama. Dunja se gaji u potpuno čistoj, ruralnoj sredini, bez pesticida, u biodinamičkoj proizvodnji. Od jedne sezone dobijemo više od tone gotovog proizvoda, od rakije iz 2019. godine odležavane u bariku, do saća u medu i propolisa. Kod nas je sve ručni rad, i to se, verujte, oseti u ukusu – priča Saša, dok mu posetioci sa osmehom nazdravljaju čašicom domaće dunje.
„Dani banice“ još jednom su pokazali da Bela Palanka ume da spoji tradiciju, gostoprimstvo i vrhunski ukus. Za mnoge učesnike, ovo nije samo takmičenje, već prilika da se druže, razmenjuju recepte i uživaju u posebnom ambijentu koji, kako kažu, „miriše na detinjstvo i domaću kuhinju“.
foto: Vladan Ristić